Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Een morning after pil stelt de eisprong uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele eisprong voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen met ellaOne.

Hoe werkt de morning-afterpil?

Een morning after pil stelt de eisprong uit. Zo kunnen de spermacellen geen eicel bevruchten en is de kans op zwangerschap kleiner. Het is geen abortus, want er wordt een zwangerschap voorkomen, niet afgebroken. Mocht je al zwanger zijn als je de morning-after pil slikt, dan blijf je dat. De morning-after pil breekt een zwangerschap niet af. Slik hem daarom niet als je al zwanger bent.

Morning afterpil: haast geboden!

Als je onbeschermde seks hebt gehad en niet zwanger wilt worden is er haast bij. Het is belangrijk zo snel mogelijk een morning-afterpil te slikken, zodat de eisprong wordt uitgesteld. Heeft de eisprong al plaatsgevonden, dan werkt de morning after pil niet meer. Slik de pil daarom bij voorkeur binnen 24 uur, maar zeker binnen drie dagen. De nieuwere morning-afterpil ellaOne kun je ook nog vijf dagen na de onveilige seks slikken. Voordat je een morning-afterpil gaat kopen is het belangrijk te weten welke morning after pil je wilt gebruiken. Klik hier voor meer informatie.

De menstruele cyclus

De menstruele cyclus is een maandelijks proces waarbij een eicel rijpt en de baarmoeder klaargemaakt wordt voor een eventuele zwangerschap. Hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. De cyclus loopt van de eerste dag van je menstruatie tot de dag voor je volgende menstruatie. Het is een complex proces, waardoor het exacte moment van de eisprong elke maand anders kan zijn. Anders gezegd: een vrouw weet niet precies wanneer haar eisprong plaatsvindt. (Bron Baird) En dat is belangrijke informatie als je onveilige seks hebt gehad. Je zou eerder of later je eisprong kunnen hebben dan je denkt en onverwachts zwanger kunnen worden.

Dag van ovulatie

Menstruatie na morning after pil

Een groot deel van de cyclus kans op zwangerschap

Omdat het moment van de eisprong kan variëren en spermacellen tot wel vijf dagen in leven kunnen blijven, weet je niet precies op welke dagen van je cyclus je zwanger kunt worden. (Bron Baird) Daarom is het zo belangrijk na onbeschermde seks snel in actie te komen. Weet je niet zeker of je een morning-afterpil nodig hebt klik dan hier voor advies.

Menstruatie na morning after pil

De menstruatie kan na het innemen van een morning after pil enkele dagen eerder of later plaatsvinden. Als je meer dan vijf dagen overtijd bent, is het verstandig een zwangerschapstest te doen of contact op te nemen met je huisarts.

Zwanger na morning after pil

Een morning after pil is helaas niet 100% effectief. Er kan namelijk al een eisprong hebben plaatsgevonden voordat je de morning-afterpil slikt en dan werkt de pil niet. Mocht je al zwanger blijken te zijn, dan heeft het nemen van de morning-afterpil daar geen effect op. Het breekt de zwangerschap niet af. Neem de morning-afterpil dan ook niet. Als je ongewenst zwanger bent is het verstandig contact op te nemen met je huisarts voor advies.

Bijwerkingen morning-afterpil

Bijwerkingen na het slikken van een morning-afterpil zijn vaak beperkt. De meest voorkomende bijwerking (bij 1 op de 10 gebruikers) is hoofdpijn. Andere bijwerkingen zijn: misselijkheid, gevoelige borsten en pijnlijke menstruatie. Als er bijwerkingen optreden dan zijn deze tijdelijk van aard. Klik hier voor meer informatie over de bijwerkingen van de morning after pil.

Soorten morning-afterpillen

Er zijn twee soorten morning after pillen: Norlevo en ellaOne (op basis van Ulipristalacetaat). Met ellaOne heb je na inname minder kans op zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen (levonorgestrel). Dit komt omdat ellaOne zelfs werkt op de 2 dagen voor de eisprong. Dit zijn de 2 meest vruchtbare dagen.

Soorten morning-afterpillen

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Een morning after pil stelt de eisprong uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele eisprong voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen met ellaOne.