Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Bij alle geneesmiddelen kunnen er bijwerkingen optreden, zo ook bij de morning after pil. De bijwerkingen zijn tijdelijk en gelukkig hebben de meeste vrouwen er niet of nauwelijks last van.

Noodoplossing

Bijwerking van de morning afterpil

Bijwerkingen na het slikken van een morning-afterpil zijn over het algemeen beperkt en zijn als ze al optreden tijdelijk van aard. De meest voorkomende bijwerking (bij 1 op de 10 gebruikers) is hoofdpijn. Andere voorkomende bijwerkingen zijn: misselijkheid (1 op de 10 gebruikers), pijn in de onderbuik of rug (1 op de 20 gebruikers). Er zijn geen nadelige effecten op langere termijn. Een morning-afterpil is geen hormoonbom. Je kunt ‘m met een gerust hart slikken en je wordt er ook niet onvruchtbaar van.

Menstruatie na morning after pil eerder of later

Na een morning after pil kan de menstruatie eerder of later komen dan verwacht. Ook kan het bloedverlies heviger zijn. Als je zeven dagen overtijd bent zou je zwanger kunnen zijn. Het is verstandig om dan een zwangerschapstest te doen. Mocht je al zwanger blijken te zijn, dan heeft het nemen van de morning-afterpil daar geen effect op. Het breekt de zwangerschap niet af. Neem de morning-afterpil dan ook niet.

Soorten morning afterpillen

Er zijn nu twee soorten morning-afterpillen op de markt. Norlevo (op basis van levonorgestrel) en ellaOne (op basis van Ulipristalacetaat). De bijwerkingen van beide producten zijn vergelijkbaar. Lees hier meer over de verschillende morning after pillen.

Tip: gebruik anticonceptie

Een morning-afterpil stelt de eisprong eenmalig uit. Tot aan het begin van de menstruatie moet je een condoom gebruiken.

Al zwanger

Een morning after pil neem je in om te voorkomen dat je zwanger wordt. Als je al zwanger bent dan heeft een morning-afterpil daar geen invloed op. Ben je (ongewenst) zwanger? Neem dan contact op met je huisarts. Gebruik de morning-afterpil niet bij een vermoeden van zwangerschap, maar doe een zwangerschapstest.

morning-after-pil-kopen

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Een morning after pil stelt de eisprong uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele eisprong voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen met ellaOne.