Veel gestelde vragen over de morning after pil

Heb je een vraag over de morning after pil? Wij hebben veelgestelde vragen én antwoorden voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons gerust.

Wanneer gebruik ik een morning-afterpil?

Voor een persoonlijk advies kun je hier een aantal vragen invullen. Je ziet dan meteen of het slikken van een morning after pil in jouw geval van toepassing en op tijd is.

Is de morning after pil hetzelfde als een abortus?

Nee, een morning after pil is geen abortus. Een morning afterpil stelt de ovulatie uit, waardoor er minder kans is dat spermacellen een eicel bevruchten. Je breekt dus geen zwangerschap af, maar voorkomt dat je zwanger wordt. Lees hier meer over de werking.

Word ik ziek van een morning-afterpil?

Een morning after pil is een geneesmiddel en dat betekent dat er bijwerkingen kunnen optreden. Gelukkig gaan deze vaak snel weer over en hebben veel vrouwen geen last van bijwerkingen. Meer informatie over mogelijke bijwerkingen van de morning afterpil lees je hier.

Mijn menstruatie is anders na het slikken van de morning-afterpil, moet ik me zorgen maken?

Na het slikken van een morning after pil kan je menstruatie eerder of later beginnen. Ook kan je minder of juist heviger ongesteld worden dan normaal. Als je meer dan zeven dagen overtijd bent is het verstandig een zwangerschapstest te doen.

Is de morning-afterpil een hormoonbom?

Nee, de moderne morning after pil bevat geen hoge dosis hormonen. Dit geneesmiddel is speciaal ontwikkeld om de kans op een zwangerschap na onbeschermde seks te verkleinen, zonder nadelige gevolgen voor de vrouw. Er zijn in Nederland twee soorten morning after pillen verkrijgbaar, daarover lees je hier meer.

Ik heb geen last van bijwerkingen, werkt de morning afterpil dan wel?

Gelukkig zijn er veel vrouwen die geen bijwerkingen ondervinden na het innemen van een morning after pil. Dat betekent niet dat de pil niet werkt.

Kan ik een morning after pil als reguliere anticonceptie gebruiken?

Nee, hiervoor is de morning afterpil niet geschikt. De morning after pil werkt namelijk niet meer als je ovulatie al heeft plaatsgevonden. Omdat het moment van ovuleren kan variëren weet je nooit exact wanneer je vruchtbaar bent en kun je dus onverwachts zwanger worden. Er is een morning afterpil die ook werkt net voor de ovulatie, klik hier voor meer informatie

Zijn er verschillende soorten morning after pillen?

Er zijn in Nederland twee soorten morning after pillen. Norlevo en ellaOne. ellaOne is een nieuwe generatie morning afterpil. Bij inname van ellaOne heb je minder kans op zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen, omdat ellaOne zelfs de 2 dagen voor de ovulatie werkt. Dit zijn de 2 meest vruchtbare dagen. Lees hier meer over de soorten morning afterpillen.

Wat kost de morning after pil?

Norlevo kost €16 en ellaOne is verkrijgbaar vanaf €20,59. ellaOne is dus iets duurder. Maar bij inname van ellaOne heb je ook minder kans op zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen (levonorgestrel). ellaOne is de nummer 1 morning-after pil in Nederland*.

Waar kan ik een morning after pil kopen?

Je kunt de morning afterpil zonder recept kopen bij drogist, apotheek of online. Klik hier voor meer informatie

Maakt het uit wanneer ik een morning after pil inneem?

Jazeker! Hoe sneller je een morning afterpil inneemt, hoe kleiner de kans op zwangerschap.

Kan ik zwanger raken zonder penetratie van de penis in de vagina?

De kans is niet groot, want om zwanger te worden is er contact nodig tussen de vagina en het sperma. Toch kan het wel. Als de ejaculatie op de handen of in de buurt van de vagina plaatsvond en je daarna wordt gestreeld kan er een risico ontstaan.

Kan ik alleen in het midden van mijn cyclus zwanger worden?

Nee, je kunt een groot deel van je cyclus zwanger raken. De reden hiervoor is dat het moment van ovuleren kan variëren en spermacellen tot wel vijf dagen in leven kunnen blijven.

Ik heb 2 pillen van dezelfde strip gemist, loop ik een verhoogd risico op zwangerschap?

Ja, indien je één of meer anticonceptiepillen van de zelfde strip hebt gemist loop je een verhoogd risico op zwangerschap. Zie het schema op deze pagina wat je in jouw geval het best kunt doen.