Pil vergeten

De anticonceptie pil vergeten? Je zou zwanger kunnen zijn als je twee of meer pillen van dezelfde strip bent vergeten.

De anticonceptie pil vergeten?

Ben je een of meer pillen van dezelfde strip vergeten? Dat kan gebeuren. Sterker nog, het overkomt jaarlijks een op de vijf pilgebruiksters. Niets om je voor te schamen, maar wel belangrijk om even bij stil te staan en indien gewenst maatregelen te nemen. Heb je de afgelopen vijf dagen seks gehad en wil je niet zwanger worden? Kom dan in actie!

Voorkom ongewenste zwangerschap

Als je meer dan een pil van dezelfde strip bent vergeten dan zou je zwanger kunnen worden. Je kunt dit voorkomen door zo snel mogelijk een morning after pil te slikken. Er zijn twee soorten morning after pillen waaruit je kunt kiezen, daarover lees je hier meer.

DISCLAIMER: Een morning-after pil met ulipristalacetaat is tot en met 5 dagen na de onbeschermde seks werkzaam, een morning-after pil met levonorgestrel tot en met 3 dagen.
Neem de morning-after pil altijd zo snel mogelijk in.

Pil vergeten

Abortus

Het vergeten van een paar pillen kan verregaande gevolgen hebben. Jaarlijks ondergaan 8.000 vrouwen die aan de pil zijn een abortus. Gelukkig kun je dit voorkomen. Door goed op te letten dat je elke dag je pil slikt, of door na het vergeten van pillen de morning after pil te slikken als je onbeschermde seks hebt gehad. Zie het schema hierboven in welke gevallen je kans op een zwangerschap hebt. Meer informatie over de morning after pil lees je hier.

Niet elke morning after pil is hetzelfde

Er is naast de morning-afterpil Norlevo ook een nieuwere morning after pil: ellaOne. Als je deze pil binnen 24 uur slikt heb je 2,5 keer minder kans op zwangerschap dan bij gebruik van andere morning after pillen. Ook na 24 uur is ellaOne effectiever. Bron: Glasier. Kijk hier voor meer informatie over ellaOne.

Is de pil de juiste anticonceptiemethode voor mij?

Als je vaker meerdere pillen van een strip mist, is de anticonceptiepil misschien niet de juiste methode voor jou. Op internet is veel informatie te vinden over de verschillende opties – van condoom tot spiraal en van prikpil tot anticonceptiering. Je kunt ook je huisarts om advies vragen.

Wisselende contacten

Bij wisselende contacten is het altijd verstandig een condoom te gebruiken. De anticonceptie pil en de morning-afterpil beschermen namelijk niet tegen SOA’s.

morning-after-pil-kopen
Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Een morning after pil stelt de eisprong uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele eisprong voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen met ellaOne.