Wat is de morning after pil?

De morning-afterpil is een noodpil die de ovulatie uitstelt. Je slikt de morning after pil na onbeschermde seks om een zwangerschap te voorkomen.

Morning after pil of noodpil

De morning after pil is een pil die je slikt na onbeschermde seks om een zwangerschap te voorkomen. Dit wordt nood anticonceptie of de noodpil genoemd. Je bent de pil vergeten, het condoom is gescheurd of je bent in the heat of the moment helemaal vergeten iets te gebruiken? Als je onveilige seks heb gehad en niet zwanger wilt worden is het belangrijk om in actie te komen. De morning-afterpil is een effectieve manier om een zwangerschap te voorkomen. Je koopt ‘m zonder recept bij drogisterij (bijvoorbeeld Kruidvat of Etos) of apotheek. Jaarlijks worden er in Nederland bij de drogist en apotheek meer dan 300.000 morning-afterpillen verkocht. Dit betekent 6.000 per week. Je bent dus niet de enige…

Is de morning after pil iets voor mij?

Wil je weten of de morning afterpil in jouw situatie uitkomst kan bieden? Na het beantwoorden van een paar vragen weet je of je risico loopt op zwangerschap en of je nog op tijd bent voor het slikken van een morning-afterpil. Klik hier voor jouw Persoonlijke test.

Morning after pil of noodpil
Schaam je niet, kom in actie!

Geen abortus

Een morning-after pil is geen abortus. Integendeel. De pil werkt net zoals de normale anticonceptiepil, alleen dan achteraf. De morning afterpil stelt de eisprong uit waardoor de kans op bevruchting vermindert. Als de eisprong al heeft plaatsgevonden kun je wel zwanger zijn, daarom is het belangrijk de morning after pil zo snel mogelijk na de onveilige seks te slikken. De morning-afterpil is een noodoplossing. Gebruik als je niet zwanger wilt worden bij het vrijen een anticonceptiemiddel. Meer informatie over de werking van de morning after pil.

Schaam je niet, kom in actie!

Onbeschermde seks komt regelmatig voor en is niets om je voor te schamen. Op zo’n moment is het wel belangrijk in actie te komen als je niet zwanger wilt worden. Met een morning afterpil kun je een zwangerschap voorkomen. Er zijn verschillende soorten pillen. Hier lees je meer over welke morning after pil je kunt kiezen.

Welke morning afterpil moet ik kiezen?

Niet elke morning-afterpil is hetzelfde. Er zijn twee soorten merken op de markt: NorLevo en ellaOne. Norlevo is op basis van levonorgestrel, ellaOne is op basis van ulipristalacetaat. Met ellaOne heb je minder kans op zwangerschap, omdat ellaOne ook op de twee dagen voor de eisprong werkt. Dit zijn de twee meest vruchtbare dagen. Een ander voordeel van ellaOne is dat deze tot vijf dagen na de onveilige seks werkt. Maar let op: neem een morning-afterpil zo snel mogelijk in.

Word ik ziek van de morning after pil?

De morning after pil wordt over het algemeen goed verdragen, maar net als bij alle geneesmiddelen zijn er mensen die er bijwerkingen van krijgen. Lang niet iedereen krijgt hier last van en de meeste klachten zijn mild. Klik hier voor meer informatie over de bijwerkingen die je na het slikken van de morning after pil zou kunnen krijgen.

morning-after-pil-kopen

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Een morning after pil stelt de eisprong uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele eisprong voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen met ellaOne.