Onbeschermde seks gehad? Kom in actie!

Je bent niet de enige, ons advies kom in actie!

Jaarlijks heeft meer dan 30% van alle vrouwen minimaal 1 x onbeschermde seks. Dus als jou dit ook net is overkomen, je bent niet de enige. Het is wel belangrijk dat je als je niet zwanger wilt worden je in actie komt en zo snel mogelijk een morning-afterpil inneemt.

Hoe werkt een morning-afterpil?

Een morning-afterpil stelt de eisprong uit. Op deze manier kan een zwangerschap voorkomen worden. Dus je breekt niks af. Een morning-afterpil probeert ervoor te zorgen dat een eitje en het sperma elkaar niet tegen komen. Als je eisprong al net heeft plaatsgevonden werkt een morning-afterpil niet meer. Daarom is het verstandig een morning-afterpil zo snel mogelijk in te nemen.

Je weet je veilige dagen nooit precies

Je hebt een groot deel van je cyclus kans om zwanger te raken, omdat het moment van de eisprong per cyclus kan variëren en sperma 5 dagen blijft leven. Dus als je onbeschermde seks hebt gehad en een zwangerschap wilt voorkomen, omdat je geen anticonceptie hebt gebruikt of er iets mis ging  (bijv. condoom gescheurd of 1 of meer pillen vergeten – afhankelijk van de week na de stopweek) dan raden wij aan zo snel mogelijk een morning-afterpil in te nemen, om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Wanneer je een pil bent vergeten, kijk dan op onze pagina pil vergeten.

Belangrijk!

Let op: niet alle morning-afterpillen zijn hetzelfde. De nieuwe generatie morning-afterpil met de werkzame stof Ulipristalacetaat (ellaOne) werkt ook de 2 dagen voor een eisprong. Dit zijn de 2 meest vruchtbare dagen. Daarom heb je met ellaOne meer kans om een zwangerschap te voorkomen.

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Een morning after pil stelt de eisprong uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele eisprong voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen met ellaOne.